Mathematics MCQ on Trigonometry for JEE and Engineering Exam 2022

MCQ on Trigonometry: To be an expert in JEE Mathematics, it is absolutely necessary to practice and be familiar will all the concepts as well as the questions of different types. This is essential to gain mastery over the subject. We have also often heard the common saying, “Practice Makes a Man Perfect”, hence students have to practice, practice and practice till they master the subject.

MCQ on Trigonometry

In this post we are providing you MCQ on Trigonometry, which will be beneficial for you in upcoming JEE and Engineering Exams.

MCQ on Trigonometry

Q1. A vertical pole consists of two parts, the lower part being one-third of the whole. At a point in the horizontal plane through the base of the pole and distance 20 meters from it, the upper part of the pole subtends an angle whose tangent is 1 / 2. The possible heights of the pole are _________.
a) 20 cm or 45 cm
b)  25 cm or 60 cm
c) 20 cm or 60 cm
d) none

View Answer

Solution:

[H / 3] cotα = d and d = 150 cotφ = 60m or

[H / 3d] = tanα and

[H / d] = tanβ

tan (β − α) = 1 / 2

= {[H / d] − [H / 3d]} / {1 + [H2 / 3d2]}

⇒ 1 + [H2 / 3d2] = 4H / 3d

⇒ H2 − 4dH + 3d2 = 0

⇒ H− 80H + 3 * (400) = 0

⇒ H = 20 or 60m

Q2.  tan [(π / 4) + (1 / 2) * cos−1 (a / b)] + tan [(π / 4) − (1 / 2) cos−1 .(a / b)] = _________.
a) 2b/a
b) b/a
c) a/b
d) 2a/b

View Answer

Solution:

tan [(π / 4) + (1 / 2) * cos−1 (a / b)] + tan [(π / 4) − (1 / 2) cos−1 .(a / b)]

Let (1 / 2) * cos−1 (a / b) = θ

⇒ cos 2θ = a / b

Thus, tan [{π / 4} + θ] + tan [{π / 4} − θ] = [(1 + tanθ) / (1 − tanθ)]+ ([1 − tanθ] / [1 + tanθ])

= [(1 + tanθ)+ (1 − tanθ)2] / [(1 − tan2θ)]

= [1 + tan2θ + 2tanθ + 1 + tan2θ − 2tanθ] / [(1 + tan2θ)]

= 2 (1 + tan2θ) / [(1 + tan2θ)]

= 2 sec2θ

= 2 cos2θ

= 2 / [a / b]

= 2b / a

Q3. A balloon is observed simultaneously from three points A, B and C on a straight road directly under it. The angular elevation at B is twice and at C is thrice that of A. If the distance between A and B is 200 metres and the distance between B and C is 100 metres, then the height of balloon is given by _________.
a) 200* [√3 / 5]
b) 200* [√5 / 2]
c) 200* [√3 / 2]
d) none

View Answer

Solution:

x = h cot3α …..(i)

(x + 100) = h cot2α ……(ii)

(x + 300) = h cotα ……(iii)

From (i) and (ii), −100 = h (cot3α − cot2α),

From (ii) and (iii), −200 = h (cot2α − cotα),

100 = h ([sinα] / [sin3α * sin2α]) and 200 = h ([sinα] / [sin2α * sinα]) or

sin3α / sinα = 200 / 100

⇒ sin3α / sinα = 2

⇒ 3 sinα − 4 sin3α − 2 sinα = 0

⇒ 4 sin3α − sinα = 0

⇒ sinα = 0 or

sin2α = 1 / 4 = sin(π / 6)

⇒ α = π / 6

Hence, h = 200 * sin [π / 3]

= 200* [√3 / 2]

Q4. The general solution of sin x − 3 sin2x + sin3x = cos x − 3 cos2x + cos3x is _________.
a) x = nπ / 2 + π / 4
b) x = nπ / 2 + π / 6
c) x = nπ / 2 + π / 8 
d) x = nπ / 4 + π / 8

View Answer

Solution:

sinx − 3 sin2x + sin3x = cosx − 3 cos2x + cos3x

⇒ 2 sin2x cosx − 3 sin2x − 2 cos2x cosx + 3 cos2x = 0

⇒ sin2x (2cosx − 3) − cos2x (2 cosx − 3) = 0

⇒ (sin2x − cos2x) (2 cosx − 3) = 0

⇒ sin2x = cos2x

⇒ 2x = 2nπ ± (π / 2 − 2x) i.e.,

x = nπ / 2 + π / 8

Q5. In triangle ABC, if ∠A = 45∘, ∠B = 75∘, then a + c√2 = __________.
a) 4b
b) 2b
c) 6b
d) 11b

View Answer

Solution:

∠C = 180o − 45o − 75o = 60o

Therefore, a + c√2 = k (sin A + √2 sinC)

= k (1 / √2 + [√3 / 2] * √2)

= k ([1 + √3] / [√2]) and

k = b / [sin B]

⇒ a + c√2= b / sin75([1 + √3] / [√2])

= 2b

Q6. The number of real solutions of tan−1 √[x (x + 1)] + sin−1 [√x2 + x + 1] = π / 2 is ___________.
a) -2
b) 2 
c) 4
d) none

View Answer

Solution:

tan−1 √[x (x + 1)] + sin−1 [√x2 + x + 1] = π / 2

tan−1 √[x (x + 1)] is defined when x (x + 1) ≥ 0 ..(i)

sin−1 [√x2 + x + 1] is defined when 0 ≤ x (x + 1) + 1 ≤ 1 or 0 ≤ x (x + 1) ≤ 0 ..(ii)

From (i) and (ii), x (x + 1) = 0 or x = 0 and -1.

Hence, the number of solution is 2.

Q7.  If sec 4θ − sec 2θ = 2, then the general value of θ is __________.
a) nπ/10+ π/10
b) nπ/5 + π/10
c) nπ/5 + π/5
d) nπ/5 + π/2

View Answer

Solution:

sec 4θ − sec 2θ = 2 ⇒ cos 2θ − cos 4θ = 2 cos 4θ cos 2θ

⇒ −cos 4θ = cos 6θ

⇒ 2 cos 5θ cosθ = 0

⇒ H = [h cot 15o] / [cot 15o − 1] or

nπ/5 + π/10

Q8. sec(tan−1 2) + cosec(cot−1 3) = _________.
a)  10
b) 12
c) 15
d) 14

View Answer

Solution:

Let (tan−1 2) = α

⇒ tan α = 2 and cot−1 3 = β

⇒ cot β = 3 sec(tan−1 2) + cosec(cot−1 3)

= secα + cosecα

= 1 + tan2α + 1 + cot2α

= 2 + (2)2 + (3)2

= 15

Q9. In a triangle, the length of the two larger sides are 10 cm and 9 cm, respectively. If the angles of the triangle are in arithmetic progression, then the length of the third side in cm can be _________.
a) ⇒ a + c√2 = 5 ± √8
b) ⇒ a + c√2 = 5 ± √6
c) ⇒ a + c√2 = 5 ± √3
d) ⇒ a + c√2 = 8 ± √6

View Answer

Solution:

We know that in a triangle larger the side, larger the angle.

Since angles ∠A, ∠B and ∠C are in AP.

Hence, ∠B = 60o cosB = [a2 + c2 −b2] / [2ac]

⇒ 1 / 2 = [100 + a− 81] / [20a]

⇒ a2 + 19 = 10a

⇒ a− 10a + 19 = 0

a = 10 ± (√[100 − 76] / [2])

⇒ a + c√2 = 5 ± √6

Q10. If cos−1 p + cos−1 q + cos−1 r = π then p2 + q2 + r2 + 2pqr = ________.
a) 0
b) 1
c) -1
d) none

View Answer

Solution:

According to given condition, we put p = q = r = 1 / 2

Then, p2 + q2 + r2 + 2pqr = (1 / 2)+ (1 / 2)+ (1 / 2)+ 2 * [1 / 2] * [1 / 2] * [1 / 2]

= [1 / 4] + [1 / 4] + [1 / 4] + [2 / 8]

=1


MCQ Link for NEET/JEE
JEE/NEET Physics MCQ Click Here
NEET/JEE Chemistry MCQ Click Here
NEET Biology MCQ Click Here
JEE Math’s MCQ Click Here

Notes PDF Link for NEET/JEE
Physics Notes PDF Click Here
Chemistry Notes PDF Click Here
Biology Notes PDF Click Here
Math’s Notes PDF Click Here

 


Follow on Facebook

By Team Learning Mantras

Related post